Tapahtumat 2013

Kuhmoisten kulttuuriyhdistys on vuoden 2013 aikana ollut aktiivisesti toteuttamassa tarkoitustaan useiden taide- ja kulttuuritapahtumien järjestäjänä. Ohjelmatarjonta ulottui heinäkuun ensimmäisestä viikosta syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun. Toimintavuoden mittavin ponnistus oli EU:n lanseeraamanRakennusperintöviikonlopun järjestäminen syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kuhmoinen kuhtuu -tapahtuma järjestettiin entisen tavan mukaan heinäkuussa. Perinteinen Kuhtuu-tori levittäytyi kirkonkylän sydämeen helteisenä lauantai-päivänä 13.7. teemanaan kala, jonka filerointia ja valmistusta esitteli   Ari Ampuja. Myyjiä ja ostajia saapui toripäivänä suurin joukoin eri puolelta Suomea. Ohjelmassa oli myös ruisleipäkilpailu, opastus sekä kalasoppatarjoilua Kuhmolanravintolassa. Nuorille oli tarjolla ohjattua liikuntaa urheilukentällä.

Perinteisten heinäkuun tapahtumien lisäksi järjestettiin uutena Elokuun kuvia- elokuvafestivaalin, joka  keskittyi esittelemään elokuvaohjaaja Kaisa Rastimon tuotantoa. Lauantaina 31.8. nähtiin lasten elokuva Heinähattu ja Vilttitossu sekä aikuisten elokuvat Säädyllinen murhenäytelmä jaSuolaista ja makeaa. Sunnuntaina 1.9. vuorossa oli koko perheen elokuva Myrsky, jonka jälkeen elokuvassa avustanut kuhmoislainen sankarikoira saapui yleisöä tervehtimään. Kaisa Rastimo oli läsnä näytöksissä ja vastaili yleisön kysymyksiin. Pääsylippujen myynnistä vastasivat Kuhmoisten lukion oppilaat.

Elokuussa järjestettiin myös kolmen kohteen kuvataideretki, jonka kohteina olivat Taidekeskus Purnu, Leporannan taidegalleria ja Riihigalleria. Oppaana retkellä toimi kirjastonhoitaja Sohvi Koskinen. Tapahtumat saivat hyvän vastaanoton ja paljon huomiota lehdissä.

Yhdistys järjesti Euroopan Unionin rakennusperintöpäivät 7.-8.9.2013. Tapahtuman päämääränä oli esitellä vanhoja rakennuksia ja niiden kunnostamista. Päivien aikana tarjolla olivat ikkunoiden korjausnäytös, rakennuksen nosto ja kengitys, pärekaton tekoa, punamullan keittoa ja tervahaudan polttoa, tukkilaistaitojen esittelyä ja nahan parkitsemisnäytös sekä sepän taontanäytös. Lisäksi ohjelmassa oli luentoja ja elokuvanäytös. Avoimia ovia oli sekä julkisissa että yksityisissä rakennuksissa. Tapahtumiaoli kaikkiaan 25 eri paikassa Kuhmoisissa sekä yksi kohde sijaitsi Padasjoella ja yksi Kangasalalla. Tapahtuman kävijämäärä oli reilut 3000 henkeä. Huomiota saatiin runsaasti lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa.

Lausumme suuret kiitokset kaikille mukana oleville yhteistyökumppaneille, niin järjestäjille kuin yleisölle.

Puheenjohtaja Liisa Peake:

Kuhmoinen Kuhtuu 2013

Kesätapahtuma Kuhmoinen kuhtuu  järjestetään nyt 33. kertaa. Keskellä kauneinta suvea ”kylä Päijänteen kainalossa” puhkeaa kukkaan ja eri puolilla kuntaa järjestetyt tapahtumat tarjoavat jokaiselle jotakin. Kauden alkajaisiksi kokoonnutaan tuttuun tapaan viettämään kesäkuhmoislaisten kirkkopyhää. Sitä seuraavat taidenäyttelyt, konsertit ja runoillat.

Kuhtuun tunnetuin tapahtuma, kirkonkylän sydämeen levittäytyvä toripäivä, on tänä vuonna heinäkuun keskivaiheilla. Tämän kesän toriteemana on kala, johon perehdytään monelta kantilta. Ostosten lomassa voi piipahtaa myös kalasopalla Kuhmolassa. Samalla voi saada opastusta oman pulssin tunnistamiseen ja opetella kaikille ikäryhmille sopivia senioritansseja. Lapsien ja nuorten liikunnasta huolehtivat mukavat ponit Kuhmolan pihassa.

Mainitsemisen arvoisia ovat myös Harmoisten Nuorisoseuran 100-vuotisjuhla sekä Kissakulman torpan historiapiirissä kuultava asiantuntijaluento Suomen sisällissodasta, jonka puhkeamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 95 vuotta.

Viime vuoden tapaan kesätapahtuma venähtää myös elokuun puolelle. Tällä kertaa tarjolla on suomalaiseen elokuvaan keskittyvä pienoisfestivaali ”Elokuun kuvia”, kokonainen päivä filmiesityksineen ja ohjaajavierailuineen. Kuntaan on hankittu loistavat elokuvakoneet, joita on syytä hyödyntää myös kesäaikaan.

Koko Euroopan Unionin alueella järjestettävä rakennusperintöä ja sen säilyttämistä esittelevä tapahtuma, EU:n Rakennusperintöpäivät, järjestetään Kuhmoisissa 7. – 8.9.2013. Kulttuuriyhdistyksen, Kotiseutuyhdistyksen ja muiden kuhmoislaisten toimijoiden kanssa toteutettavan tapahtuman nimi on ”Eläköön rakennus”. Vanhojen rakennuksien säilyttämistä ja kunnostamista esitellään avoimien ovien päivänä ja työnäytöksissä eri puolilla Kuhmoisten kyliä. Näemme mm. rakennusten nostamista ja kengittämistä, pärekaton rakentamista ja punamullan keittämistä sekä sen, miten tervahauta toimii.

Sekä Kuhtuun että EU:n Rakennusperintöpäivien ohjelma tarkentuu ja lisätietoja niistä saa Kulttuuriyhdistyksen kotisivuilta, esitteistä ja paikallislehdestä.

Lämpimästi tervetuloa tapahtumiin!

Kuhmoisten kulttuuriyhdistys ry,     Liisa Peake, puheenjohtaja

Puheenjohtajan eroaminen tehtävästään

17.4. puheenjohtaja Risto Ojala erosi tehtävästään, tehtävässä jatkaa varapuheenjohtaja Liisa Peake

 

Euroopan Unionin Rakennusperintöpäivät 7. - 8.9.2013

Kuhmoisten rakennusperintöpäivät 7. - 8.9.2013

Vanhoja rakennuksia, niiden säilyttämistä ja kunnostamista esitellään sekä julkisten että yksityisten rakennuksien avoimien ovien tapahtumissa ja työnäytöksissä eri puolilla Kuhmoisten kyliä. Työnäytöksissä esitellään mm. rakennusten nosto ja kengitys, pärekaton teko, punamullan keitto ja tervahauta. Lisäksi kuullaan asiantuntijaluentoja.

Kulttuuriyhdistyksen yhteistyökumppaneita tapahtuman järjestämisessä ovat Kuhmoisten Kotiseutuyhdistys, kyläyhdistykset, seurat, yksityishenkilöt ja Kuhmoisten kunta. Tapahtuma on saanut tukea Suomen Kulttuurirahastolta.

Kohteet ja kartta löytyvät allaolevista linkeistä.

KOHTEET

KARTTA

Lisätietoja: Tuula Kindberg 040 703 4818


Kaisa Rastimon palkittuja elokuvia Kuhmoisten pienoiselokuvafestivaaleilla.

Elokuunkuvia -pienoisfestivaali järjestettiin Kuhmoisissa lauantaina 31.8. klo 10 - 18 ja sunnuntaina 1.9. klo 12 - 15. Viikonlopun aikana esitetään neljä Kaisa Rastimon elokuvaa, jotka ilahduttavat kaikenikäisiä. Lauantai pyörähtää käyntiin lastenelokuvalla Heinähattu ja Vilttitossu, joka perustuu Tiina ja Sinikka Nopolan kirjaan, Myrsky on kertomus tytöstä, koirasta ja Berliinin muurista, Suolaista ja Makeaa on romanttinen komedia ja Säädyllinen murhenäytelmäperustuu Helvi Hämäläisen samannimiseen avainromaaniin, joka ilmestyessään herätti suuren kohun.

Ohjaaja Kaisa Rastimo on itse paikalla ja kertoo elokuvistaan. Jos hyvin käy, yleisöä käy tapaamassa sunnuntaina myös Myrsky -elokuvassa esiintyviä kuhmoislaisia koiratähtiä ja niiden jälkeläisiä. Elokuvaesitykset järjestetään Kuhmoisten kirkonkylän perinteikkäässä seurantalossa Kuhmolassa, jossa elokuvia on näytetty jo 1930-luvulla. Vanhojen elokuvaprojetorien lisäksi Kuhmolassa on nyt myös upouudet digitaaliset laitteet.

Leffamurkinaa voi nauttia elokuvateatteri Kuhmolan vastapäätä ravintola Vanhassa Pankissa ja satamassa ravintolaSahanrannassa, jonka yhteydessä sijaitsevassa majatalossa on myös mahdollista yöpyä.  Lauantai-iltapäivää vietetään siis elokuvissa ja illaksi voi mennä Pihlajakosken elokuvakylään venetsialaisiin ja tanssimaan ravintola Vonkamieheen.

Kulttuuriyhdistys järjesti leffaviikonlopun yhteistyössä Kuhmoisten kunnan kanssa.

Festarilippujen hinnat: 1 elokuva 5€ ja 4 elokuvaa 10€.  Neljän lipun sarjan voi käyttää vaikkapa ystävien tai perheen kanssa yhteen tai useampaan näytökseen.

Näytösajat (pienet muutokset mahdollisia):

Lauantai 31.8. 

klo 10.00     Heinähattu ja Vilttitossu

klo 13.30    Säädyllinen murhenäytelmä

klo 16.00    Suolaista ja Makeaa

Sunnuntai 1.9.

klo 12.00     Myrsky