Kuhmoinen Kuhtuu -historia

ENSIMMÄISET 25 VUOTTA.

 

Kuhmoisten Kulttuuriyhdistys ry perustettiin vuonna 1980. Perustajajäseniä olivat kunnanjohtaja Asko Ojamäki, dir. cant. Matti Ruusunen, päätoimittaja Sisko Ruusunen, opettaja Seppo Larjo ja pankinjohtaja Heikki Vilppala. Huomionarvoista oli se, että Patentti- ja rekisterihallitus antoi rekisteröintiluvan 6 viikossa.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena muun muassa on edistää musiikki-, näyttämö- ja kuvataidetoimintaa. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys järjestää kulttuurikilpailuja, musiikkijuhlia ja –leirejä sekä taidenäyttelyitä.

KUHTUU–logon suunnitteli taidemaalari Jouko Nivarpää. Logo toistaa kunnan vaakunaa ja kertoo niistä sadoista järvistä mitä Kuhmoisissa on ja myös meidän erittäin vaihtelevista mäkisistä ja kauniista maisemistamme.

KUHMOINEN KUHTUU -musiikkitapahtuman ”isä” ja taiteellinen johtaja 25 vuotta sitten oli kapellimestari Jouko Saari Lahdesta. Kulttuuriyhdistys järjesti kilpailun, jossa haettiin tapahtumalle nimeä. Voiton vei Tuulikki Autio Mikkelistä. Tapahtuman nimeksi tuli siis Kuhmoinen Kuhtuu. Kuhtuu-sana liittyy oleellisesti Kuhmoisten murteeseen ja tarkoittaa "kutsuu".

Alussa tapahtuma oli sijoittunut kesäkuun alkuun ja kaikki konsertit olivat samana viikonloppuna. Taiteilijat Raili ja Jouko Nivarpää tarjosivat kotinsa ateljeen kamarikonserttien pitopaikaksi. Lauantai oli toritapahtumapäivä ja myyjiä oli niin kotikunnasta kuin muualtakin Suomesta. Kahdeksankymmentäluku oli kehittymisen kasvua niin toripäivän kuin konserttien tiimoilta. Vierailevina taiteilijoina oli enimmäkseen kuhmoislaisten ystävämuusikoita: sellisti Heikki Rautasalo, urkuri Tapio Tiitu, pianisti Seppo Saari ja lukuisia muita.

Varsinainen toritoimikunta hoiti monet asiat, niin ilmoittelut kuin kutsut myyjille ja myös paikkojen luovutuksen ja torin siivouksen päivän jälkeen. Markkinatoimikunnan jäseninä alussa olivat mm. Alpo Heikkilä, Markku Arvaja, Eero Lampi, Antti Karakorpi ja Heikki Vilppala joka toimi juontajana ja hauskuuttajana torilla, unohtamatta kuitenkaan liikuntasihteeri Olli Vainiota. Toripäivänä oli esiintyjinä katusoittajia ja muitakin ohjelman esittäjiä. Taiteilijat ovat aina esiintyneet talkoohengessä. Kuhmoisten kunnan myötävaikutuksella saatoimme järjestää toripäivän ja siten saimme kerättyä rahaa kulttuuritoimintaan ja tänäkin päivänä se on merkittävä apu.

1990-luvulla tapahtuma kehittyi ja laajeni edelleen. Heinäkuun alkuun siirtynyt kulttuuritapahtuma tarjosi myös lapsille ja nuorille konsertteja, teatteri– ja taikuriesityksiä. Ohjelmistossa oli jonkin verran viihteellisempääkin puolta. Semmareitten konsertteja järjestettiin jopa kaksi samana päivänä ja molemmat olivat loppuunmyytyjä.

2000–luvulla, kun itse tulin mukaan yhdistyksen toimintaan, halusin pitää kiinni klassisesta musiikkitarjonnasta ja toteuttaa paremmin lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmatarjontaa. Toimintani aikana toripäivät ovat olleet vilkkaita ja paikat yleensä loppuunmyytyjä. Torimyyjien kanssa on ollut todella hauskaa ja on ollut ilo tutustua markkinatoimintaan.

Kuhmoisten Seurakunta on myös antanut avustusta ja tilojansa mm. kirkon ja Papinsaaren kappelin käyttöömme.

Kirkkokonsertit ovat olleet suosittuja. Esiintyjätkin ovat olleet parhaimmasta päästä mm. oopperalaulajat Jorma Hynninen ja Jaakko Ryhänen, säveltäjä/oopperalaulaja Kalevi Olli, pianisti Ilkka Paananen sekä urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. Olemme myös halunneet kannustaa oman paikkakunnan nuoria musiikin taitajia ja tarjota heille tilaisuuden konsertoida. Nuorista taitavista muusikoista saan mainita lahtelaissisarukset sellisti Seeli Toivion ja pianisti Kalle Toivion.

Tällä vuosituhannella tapahtuma on pääsääntöisesti ollut viikon mittainen ja tänäkin kesänä tilaisuuksia on joka päivälle. 25 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon ja talkooväkeä on ollut valtavasti mukana erilaisissa tehtävissä. Henkilömäärä on niin valtaisa, ettei sitä pysty listaamaan. Yhdistyksessämme ei ole ainuttakaan palkallista. Vapaaehtoistoimin, kunnan, seurakunnan, Keski-Suomen taidetoimikunnan sekä yrittäjien ja lukuisten yksityishenkilöiden kanssa olemme tähän päivään tulleet.

Heljä Järvinen
puheenjohtaja v. 2000-2005 ja 2010-2012